EVS Iskustvo naših volontera u Sloveniji

Do Ormoža po nove prijatelje i životno iskustvo

Da male stvari čine život, uvjerili smo se i nas dvoje, dva studenta koja se nisu poznavala a morala su dijeliti kuću i posao puna dva mjeseca, u malom gradu od dvije hiljade ljudi. Zahvaljujući stranici Erasmus BiH vidjeli smo poziv za EVS projekat u Sloveniji koji je objavilo Udruženje “Mladi Volonteri” i odlučili se prijaviti. Bili smo poprilično upoznati sa projektima Erasmusa, ali ovo nam je bio prvi put da volontiramo preko EVS-a. Radilo se o kratkoročnom volontiranju na 2 mjeseca. Tokom prijave, pripreme, i pred sami odlazak nismo ni slutili šta nas čeka. Dvije osobe iz iste države, različitih karaktera, pogleda na život, dolaze u gradić za koji prije toga nikad nisu čuli, famozni Ormož. Možda priča do sada ne obećava ali idemo dalje, polako.

Sam dolazak u tako mali grad, za nas oboje, bio je izlazak iz naše zone komfora jer dolazimo iz gradova koji imaju puno više stanovnika, što je i jedan od glavnih ciljeva EVS projekata. Taj izlazak iz zone komfora, možemo reći, da se proširio na sve ostale aspekte našeg boravka u Ormožu.

Po prvom radnom danu u Mladinskom centru Ormož, vidjeli smo da nas čeka jedna prelijepa dvomjesečna avantura u opuštenoj atmosferi sa fenomenalnim kolegama i prijateljima. Posao nam je bio raznovrstan, od organiziranja sportskih turnira, radionica za djecu i starije, pa do recikliranja smeća na koje nismo pazili prilikom jednog eventa( da, da razvrstavali smo plastiku, staklo i papir da ne bismo dobili kaznu :D). Ono što je bilo jako zanimljivo jeste to da su slovenski i bosanski jezik koliko slični toliko i različiti, i bilo je vrlo zanimljivo slušati taj neki mix svaki dan i učiti jedni od drugih. Čak smo pored kursa koji smo pohađali, da bi nam bilo interesantnije, zajedno sa kolegama učili jedni druge nove riječi (jedan dan dijelove tijela, drugi dan izraze poput “merak” i “ohani malo” :D).

Ovim iskustvom smo stekli za prijatelje, nevjerovatno ambiciozne i vesele osobe, a moramo se pohvaliti da to nisu bile samo mlade osobe nego čak i stariji bračni parovi s kojima smo se bez problema slagali. Najveća satisfakcija za bilo koga, jeste zasigurno kada stavite osmijeh na nečije lice, pa baš iz tog razloga želimo da vam kažemo šta sve sreća može biti.

Sreća je kada spontano završite na derneku sa starijim bračnim parom i slušate ex-yu rock.

 Sreća je kada vam djevojka koju ste tek upoznali kaže da želi da joj se kćerka zove kao vi.

 Sreća je kada sjedite pored Drave s Kajom i gledate labudove.

Sreća je kada vas ljudi konstantno pozdravljaju iz auta dok idete na posao, baš kao da ste tu čitav život.

Sreća je kada ti Slovenci kažu da su oduševljeni pjesmom “Dragoj mojoj BiH”, a nas dvoje CD-om našeg mentora Denisa ( inače je reper, i svi ukucajte na YouTube KRDELO ! )

Sreća je kada svi oni žele da dođu u Zenicu, Bihać i Sarajevo, sreća je što svi želimo da se nekad ponovo vidimo i da nam se putevi spoje pa makar i slučajno.

P.S Da ne mislite da nam je sve bilo med i mlijeko, oboje smo pokvarili telefone u prvih 15 dana u Ormožu :D.

P.P.S Svima koji se boje ili nisu sigurni da žele na ovakav program, od srca preporučujemo da se prijave jer je ovo jedno nezaboravno iskustvo, u kojem proširite svoje vidike i horizonte, upoznate nove prijatelje ali prije svega upoznate sebe. Za sve informacije možete se obratiti organizaciji “Mladi Volonteri” Visoko, ili nama dvoma (Emrah Kazaz i Amila Hodžić) .