Iskustvo našeg EVS volontera iz Slovenije

Godinama sam bila zainteresovana za EVS, putovanja i volontiranja ali sve do avgusta ove godine nije mi se ukazala realna prilika za to. I evo, teče već treći mjesec kako sam u Laškom i do sad imam samo pozitivna iskustva.
Kroz seminar koji smo imali u septembru upoznala sam još volontera iz skoro cijele Evrope, što ovom iskustvu daje još jednu posebnost.
Društvo ŠMOCL(http://smocl.com/) u kojem volontiram ima širok spektar aktivnosti kojim se bavi ali glavni su rad sa omladinom, djecom, audio/video produkcija. Imaju i svoj multimedijalni centar Laško(http://tvlasko.si/) koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta republike Slovenije.
Takođe, ne manje važno za spomenuti je da imaju opremljen muzički studio u kom snimaju albume.
Ovdje sam se prvi put susrela sa snimanjem videa i montažom, te sam prvi mjesec boravka provela „igrajući“ se u programima i shvatajući šta sve mogu uraditi. Te je tokom toga uslijedila ideja od strane kolega da iskoristim poeziju koju pišem i uklopim je u video koji budem sama osmislila. Tako je i bilo.
Osim toga nekoliko dana u sedmici provodim sa djecom u dječjem centru Kino u kojem ćemo u narednom periodu organizovati lutkarske predstave, društvene igre i sl.
Dolazak u Laško je jedna velika prekretnica u mom životu i prilika da naučim dosta toga novog o stvarima koje su me zanimale.

Evo jedan video koji sam do sad uradila:

https://www.youtube.com/watch?v=fCIqOidEHx0

Mladima bih preporučila da iskoriste mogućnosti EVS-a, i Erasmus+, jer će to biti jedno nevjerovatno iskustvo i put ka upoznavanju novog i otkrivanju samoga sebe.
Udruženje „Mladi volonteri“ , hvala vam na ukazanom povjerenju.
Pozdrav iz Laškog

slava-k

 

 

 

Slavica Karamanović, EVS volonter u Sloveniji