Japanska firma dala nepušačima šest dana odmora da nadoknade vrijeme koje pušači potroše na pauze

Marketinška kompanija Piala Inc je nedavno uvela naknadu za plaćeno odsustvo nakon što su se nepušači žalili da rade više od svojih kolega koji puše.

Glasnogovornik kompanije Hirotaka Matsushima je rekao kako je jedan zaposlenik nepušač rekao kako pauze za pušenje uzrokuju probleme. Nakon toga, izvršni direktor kompanije Takao Asuka odlučio je da nepušačima da dodatnih šest slobodnih dana kako bi kompenzirali vrijeme koje pušači iskoriste za pauze. Asuka se nada da će ovo podstaći pušače da prkinu ovu nezdravu naviku.

U posljednjih nekoliko mjeseci u Japanu su vidljivi napori da se smanji broj pušača i nametnu strožija antipušačka pravila. Guvernerka Tokija Yuriko Koike je u julu ove godine predstavila plan da se zabrani pušenje na javnim mjestima u glavnom gradu prije Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine. No, prijedlog je naišao na jako protivljenje nekih političara, ugostitelja i kompanija koje proizvode cigarete.

Svjetska zdravstvena organizacija rangirala je Japan na dno liste kada je riječ o propisima protiv pušenja. Prema nekim podacima, 18 posto Japanaca su pušači.