„Mladi volonteri Visoko“ partneri projekta Erasmus+ „Videmocracy“ u Draču, Albanija

Od 3-11 aprila, Belmin Debelac, Ajla Dedić, Iman Karajić, Amar Hamzić i Emin Efendira su ispred Udruženja „Mladi volonteri Visoko“ predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Erasmus+ treningu pod nazivom „Videmocracy“ u Draču, Albaniji.
„Videmocracy“ je projekat koji je okupio 34 učesnika iz 6 različitih zemalja Zapadnog Balkana, te koji je imao za cilj rješavanje pitanja demokratskog deficita i niskog nivoa sudjelovanja mladih građana, davajući poseban značaj ugroženim grupama, kroz kreativna sredstva, kako na evropskom, tako i na lokalnom nivou. Projekat je također imao za cilj podizanje kapaciteta konzorcija koji obezbeđuje prostor, alate i mogućnosti za mlade radnike da istražuju, analiziraju i promovišu aktivno učešće i demokratsko građanstvo za mlade kroz interaktivne, multimedijalne i kreativne alate; te da podrži profesionalni razvoj omladinskih radnika i lidera, te njihovog kritičkog razumijevanja demokratije, aktivnog i evropskog građanstva.
Učesnici ovog projekta su imali priliku da povećaju svoje znanje i razumijevanje lokalne demokratije, s jasnijom slikom o povezanosti između građanstva Evropske Unije, obrazovanja o ljudskim pravima i interkulturalnom učenju, kroz predavanja, diskusije, radionice i druge aktivnosti namijenjene upoznavanju učesnika sa složenom prirodom proučavane teme.
Evropska unija, kroz Erasmus+ program, finansira i podržava ove projekte da bi poboljšala profesionalni razvoj, te ključne kompetencije i vještine mladih ljudi, kako bi potekla njihovo lakše zapošljavanje i razvitak karijere.