Od tebe zavisi društvena promjena !!!

Premda je, za neke, još uvijek “gubljenje” vremena, volontiranje je prvenstveno dobrovoljno ulaganje ličnog vremena te vlastitih znanja i vještina u obavljanje neke usluge ili aktivnosti za druge ili za dobrobit šire zajednice. Možda zbog te svijesti otpor prema volontiranju u društvu polahko slabi, a volontera je u našoj zemlji, ali i svijetu, sve više. Zapravo, svake godine je sve više onih koji se dobrovoljno uključuju u različite oblike volontiranja, a ukupna brojka premašuje nekoliko miliona pojedinaca u cijelom svijetu.

Volontiranje može obuhvatati različita područja interesa i rada. Ako i ti želiš volontirati, možeš se uključiti u pomaganje starijim i nemoćnim osobama, pomaganje djeci, zatim u rad neke od organizacije na području grada u kojem živiš ili pak volontirati na konferencijama, raznim događa(n)jima i sl.

Ključna stvar kod volontiranja je da za uključivanje u volontiranje nećeš dobiti nikakvu novčanu naknadu ili neku drugu imovinsku korist. Radi se stoga o čistoj intrinzičnoj motivaciji za uključivanjem u volonterske aktivnosti.

Većinu volontera čine mlade osobe, posebno studenti. Postavlja se pitanje što to mlade pojedince motivira da započnu, ali i ustraju u volonterskom radu, odnosno, zašto se mladi odlučuju za dobrovoljan neplaćeni rad?

 Ako si i ti barem jednom u životu svoje slobodno vrijeme odvojio za volontiranje, odgovor na prethodno pitanje potpuno ti je jasan. Za sve one koji se još uvijek nisu upustili u svijet volontiranja, važno je napomenuti koje su njegove dobrobiti.

Društveni razvoj                        

Radi se o direktnom pomaganju korisnicima volontiranja kod kojih se razvija osjećaj korisnosti i potrebnosti. Kroz učestvovanje u različitim aktivnostima volontiranja, javit će se i osjećaj unutarnjeg zadovoljstva. Pomaganjem drugima rastemo kao osobe, ali i kao članovi društva. Volonterstvo potiče i društveni aktivizam, koji je osnovni pokretač svakog naprednog društva.

Volontiranje se sigurno može nazvati i društvenim fenomenom jer učestvovanjem u njegovom ostvarivanju pomažeš stvaranju lokalnih mreža, ali i pojačavaš odgovornost za rješavanje problema koji postoje u određenim lokalnim zajednicama. Tu su i dijeljenja iskustva s drugim volonterima, razvijanje vlastitih vrijednosti te širenje vidika i pogleda na svijet, kao i prihvaćanje različitosti. Kroz volonterske aktivnosti, društvena zajednica u kojoj djelujemo raste, jača se i gradi kroz solidarnost i pomaganje drugima.

Lični razvoj

Volontiranje u različitim institucijama i organizacijama mogu biti korisna prilika da usavršiš postojeće ili razviješ nove vještine, kao što su vještine komuniciranja s drugima, različite socijalne vještine, vještine aktivnog slušanja, rada u timu i sl. Na primjer, ako se uključiš u volontiranje s djecom ili starijim i nemoćnim osobama, tvoje će vještine komuniciranja, ali i slušanja biti itekako potrebne za uspješnu suradnju, no svakim provedenim danom volontiranja bit će i sve bolje i uspješnije. Volontiranje će ti omogućiti i da stekneš samopouzdanje, razviješ samokontrolu, ali i da postaneš obučen i spreman za raznolike mogućnosti koje će ti buduće zaposlenje donijeti.

Volontiranje na nekoj konferenciji ili eventu od tebe će tražiti ažurnost, komunikativnost, rad u timu, radišnost i marljivost; a na taj ćeš se način naučiti organizaciji, funkcionisanju u timu različitih osoba, brzom obavljanju rada te ćeš razviti i vlastito samopouzdanje. Osim toga, volontiranje donosi priliku za upoznavanje novih ljudi, stvaranje novih prijateljstava, priliku za druženje, zabavu, ali i učenje. Kroz svoje ćeš volontiranje susresti različite ljude, a svako od njih donijeti će dašak sebe, svojih iskustava, znanja i savjeta koje vrijedno možeš upijati i primjenjivati u svojem životu i daljnjim volonterskim aktivnostima.

Dobar izvor informacija o volontiranju svakako su oni koji su se u volontiranje već upustili. Pitaj osobe iz svoje okoline što je sve njima donijelo volontiranje, na koji im se način isplatilo te kako ih je oplemenilo. Dojmovi će zasigurno biti zanimljivi.

Rad volontera izuzetno je priznat u cijelom svijetu, vrednovan je i tražen, a često je i vrlo značajan prilikom zapošljavanja. Kroz volontiranje, osim mogućnosti sticanja iskustva, možeš dobiti i otvorenu mogućnost za plaćene poslove u budućnosti, kao i preporuke za buduće poslodavce.

Jedna od pozitivnih priča može se pronaći i u Udruženju „Mladi Volonteri“. Ideja za volontirenje je, na početku, prvo bila jedna humana priča koja je izrasla u projekat „Javna kuhinja Visoko“. Danas, „Javna kuhinja Visoko“ djeluje na području općine Visoko i predstavlja društveno koristan projekat koji svakodnevno obezbjeđuje hranu za oko stotinu ljudi. Nikada ne znaš, kada će tvoja ideja i tvoj rad prerasti u nešto veliko, a koja će koristiti ljudima oko tebe.

Volonteri su potrebni društvu, stoga ako još nisi – uključi se u neke volonterske aktivnosti. Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu i odvoji svoje vrijeme za volontiranje – višestruko će ti se vratiti.