Saopštenje za javnost

Udruženje „Mladi Volonteri“ kao implementator projekta „Odgovor mladih“ je tokom mjeseca marta 2022. godine formiralo Alternativnu vladu mladih. Alternativna vlada mladih je jedna od aktivnosti projekta, a osnovna svrha iste je ukazivanje na izazove sa kojima se mladi suočavaju u određenim oblastima i predlaganje rješenja za ove, uočene, izazove. Udruženje „Mladi Volonteri“ čvrsto vjeruje da samo mladi mogu kreirati politike i rješenja koja će biti po mjerama mladih, a upravo je i to zadatak Alternativne vlade mladih.

Alternativna vlada se sastoji od devet ministarstava i Ureda Premijera Alternativne vlade, a svi članovi su izabrani demokratskim procesom na edukacijama koje su predhodile ovom formiranju. U sastav vlade su ušli sljedeći predstavnici partnerskih organizacija i to:

– Adi Zahiragić – Predsjednik Alternativne vlade mladih,

– Biserka Halilović – Ministrica zdravstva,

– Matea Martinović – Ministrica za mlade,

– Una Šahinović – Ministrica za ljudska prava,

– Nejra Ohran – Ministarica civilnih poslova,

– Asima Kasapović – Ministrica pravde,

– Hana Efendira – Ministrica za europske integracije,

– Adin Aščalić – Ministar turizma i okoliša,

– Ajla Alijagić – Ministrica privrede i poduzetništva,

– Ilma Šabić – Ministarica obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Svako ministarstvo u okviru Alternativne vlade mladih će mapirati ključne izazove mladih unutar svog resora, a zatim sprovesti niz aktivnosti i ponuditi rješenje za uočene izazove. Tako da nas u naredna četiri mjeseca očekuju brojne i zanimljive aktivnosti koje ćemo provoditi u okviru ovog projekta.

Projekat „Odgovor mladih“ je u potpunosti podržan i implementira se u sklopu projekta „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo (EMBRACE)“, koji finasira Vlada Kraljevine Norveške, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Udruženje “Mladi Volonteri”