UPRILIČEN PRIJEM ZA MLADE IZ TURSKE U OKVIRU PROJEKTA RAZMJENE IZMEĐU BIH I TURSKE

Udruženje „Mladi Volonteri“ kao organizator razmjene mladih ljudi iz Visokog i Blikesira (Republika Turska) je tokom jučerašnjeg dana organizovalo brojne posjete koje su za cilj imale prezentaciju općine Visoko našim prijateljima iz Turske.

Na početku, organizovana je posjeta Arheološkom Parku „Ravne“ i tunelima, a nakon toga četrdesetak učesnika je posjetilo prostorije Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Visoko 92“. Tokom ove posjete, prisutni su imali priliku čuti o radu same Organizacije kao i planovima za budućnost. Značaj ove posjete se ogleda i u tome što se prisutnima obratila i Načelnica Općine Visoko mr.sci. Amra Babić, koja je istaknuti član Organizacije od samog njenog osnivanja. Općinska načelnica je izrazila zadovoljstvo projektom koji omogućuje povezivanje  mladih iz ove dvije zemlje, te gostima poželjela ugodan boravak.

Nakon ugodnog druženja, posjetioci su imali priliku posjetiti centralno Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima ARBiH, obići stalnu postavku u Centru Altindag te upoznati se sa najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima naše općine.

Nakon posjete Centru Altindag, prošetali smo šetnicom u Visokom te proućili Fatihu na Trgu žrtava Srebrenice, a zatim obišli i Tabhansku (Tabačku) džamiju.

Važan segment ove razmjene predstavlja i posjeta JKP „Gradska Groblja“ Visoko kako bi se naši prijatelji upoznali sa procesom identifikacije nestalih osoba, te obilazak šehidskog mezarja u Visokom.

Zainteresovanost naših prijatelja za historiju Bosne i Hercegovine, sa posebnim akcentom na period agresije na našu zemlju, ne prestaje te će se i u narednim danima organizovati veći broj posjeta lokalitetima koji svjedoče o stvarnoj istini koja se dogodila na tlu naše zemlje.

Udruženje “Mladi volonteri” Visoko