Važnost razvoja samopouzdanja kod mladih!

Mladi se sve češće obraćaju u  savjetovališta jer pate zbog manjka samopouzdanja. Nesigurni su oko svojih sposobnosti, srame se sebe, boje se izreći svoje mišljenje da ne ispadnu smiješni, pretjerano se uspoređuju s drugima, poljuljaju ih kritike i komentari i  osjećaju da ne vrijede jednako kao drugi. Dobra je vijest da i sami možemo puno napraviti da razvijemo svoje samopouzdanje i naučimo kako biti zadovoljniji sobom.

Mladi se obraćaju pitajući kako biti sigurniji u sebe, izreći jasno i glasno svoje mišljenje, ne osjećati se kao da  „štrče“ i neprihvaćeno u grupi vršnjaka.

Spadaš li i sam među one koji sumnjaju u vlastite sposobnosti? Osjećaš da nisi jednako zgodan, pametan ili vrijedan kao drugi? Misliš loše o sebi i često ne izražavaš što misliš i osjećaš iz straha da ćeš biti kritikovan ili odbačen? Govoriš sebi često „ja to ne mogu“, teško ti je zauzeti se za sebe i puno se upoređuješ s drugima na vlastitu štetu? Znaj da se to može promijeniti! Možeš se osjećati dobro oko sebe, vjerovati u svoju sposobnost suočavanja s izazovima i postizanja uspjeha.

Znaci samopouzdanja:

Istina je da svako od nas ima stvari u kojima je više, ali i one u kojima je manje siguran. Dakle, niko nije supersavršeni junak koji nikad ne sumnja u sebe i postiže sve što želi! Istina je kako svi ponekad osjećaju nesigurnost i dožive neuspjeh. No oni samopouzdaniji su:

  • sigurniji u sebe i vjeruju da su sposobni i kad dožive neuspjeh ili pogriješe
  • razmišljaju o tome što im je zaista važno i slijede svoje interese i ciljeve (umjesto da čekaju da ih neko „pogura“ kuda trebaju ići)
  • vjeruju da mogu uticati na ono što im se događa, odlučniji su i ustrajniji u suočavanju s problemima
  • manje su pod utjecajem drugih i spremniji su  založiti se za vlastite stavove
  • bolje se i brinu za sebe  jer vole sebe i važni su sebi, a i jer vjeruju da mogu utjecati na stvari i postići željene ishode – duže rade na razvoju nove vještine…
  • probleme i neuspjehe gledaju kao priliku za učenje, a ne kao nepremostive prepreke i znak da su „totalni promašaj“
  • više izražavaju sebe u odnosima i jasnije određuju svoj životni stil (znaju što vole slušati, otvorenije komuniciraju i zauzmu se za sebe…). Ne dopuštaju da ih drugi loše tretiraju i zauzimaju se za sebe (ili potraže pomoć ako se ne mogu sami zaštititi).

Kad smo sigurniji u sebe manje nas poljuljaju problematične životne situacije.

 Oni s manjkom samopouzdanja:

  • nemaju povjerenja i sigurnosti u sebe pa se u rješavanju problema i donošenju odluka oslanjaju više na druge nego na sebe, boje se izložiti i pokazati inicijativu jer strahuje od kritike
  • ne cijene svoja postignuća, imaju negativan doživljaj vlastitog izgleda i ponašanja
  • nažalost su češće i žrtva zlostavljanja i nasilja jer se osjećaju bespomoćni i vjeruju kako ništa ne mogu napraviti da se zaštite od nasilnika (TO NIJE ISTINA! Ako se nešto takvo događa – svakako potraži pomoć! Niko te nema prava vrijeđati, nazivati pogrdnim imenima, izrugivati te ili ignorisati tvoje potrebe i želje na grub način)

Misliti loše o sebi, sramiti se samog sebe i samokritizirati čini da se osjećamo nesretno, te da ne očekujemo lijepe stvari u budućnosti.

 KAKO OJAČATI SAMOPOUZDANJE?

Prihvati sebe

Zapamti – niko nije savršen. Važno je prihvatiti sebe bez obzira na nesavršenost. Svako ima svoju vrijednost i prava samim time što postoji.

Obrati pažnju na svoje snage i uvažavaj ih

Nesamopouzdani su puno više orijentirani na svoje neuspjehe i mane, nego na snage i uspjehe. Napiši listu 10 pozitivnih osobina, snaga ili uspjeha i pročitaj je svaki dan (ili bar kad „padneš u krizu“). Na kraju dana obrati pažnju na uspješne i dobre situacije i stvari koje su ti se dogodile u danu. Otkrij kako si ti tome doprinio („prijatelj mi je pomogao – a ja sam doprinio da izgradim to prijateljstvo!“). Budi ponosan na svoja postignuća. Nabroji sebi na što si ponosan. Koje su tvoje jake strane? (Ako ti je to problem – pomisli kako bi te opisao dragi prijatelj ili član obitelji koji te voli.)

Realnije sagledaj svoje slabosti i pogreške

Uči iz njih. Vidi što možeš napraviti i koje vještine trebaš razviti, te radi na njima. Svako ima svoje slabije razvijene tačke, to nije znak da smo loši. Jednostavno – imamo dijelove na kojima možemo poraditi i uz uloženi trud unaprijediti te stvari kod sebe.

Doživljaj uspjeha motivira nas i diže samopouzdanje

Prepoznaj postignuti uspjeh! Možda si tako strog prema sebi da i kad uspiješ to ne pripisuješ sebi nego spletu sretnih okolnosti i drugima. Priznaj sebi zasluge. Postavi realne kriterije uspjeha (jer ako su ti previsoki kriteriji malo toga ćeš doživjeti kao uspjeh). Prisjeti se uspjeha na koje si ponosan.

Promijeni fokus!

Umjesto brige „hoću li doživjeti neuspjeh“ i pokušaja izbjegavanja greški – radije se usmjeri se na postizanje ciljeva i razvijanje za to potrebnih vještina i znanja.  Pohvali se za uloženi trud i napor, a ne samo za postignuti rezultat.

Ustraj u nošenju s preprekama

Prepreke i (privremeni) neuspjeh su dio puta prema uspjehu. Nisu greške test tvoje vlastite vrijednosti. Ako trenutno i ne ide – ne znači kako nikad nećeš riješiti te probleme. Ne gubi nadu. Prouči situaciju i vidi što možeš napraviti drugačije. Prepreke nas mogu ojačati i „natjerati“ da izvučemo dodatne snage, razvijemo nove vještine, potražimo podršku i savjet.

Prestani se upoređivati s drugima

Upoređuj se samo sa sobom – koliko si danas napredovao u odnosu na jučer ili prije mjesec ili godinu dana. Pohvali sebe za napredak i postavljaj daljnje ciljeve.

Brini za sebe. Osluškuj svoje potrebe i osjećaje. Ako si tužan – potraži utjehu. Ako trebaš podršku – zatraži je. Ako si ljut jer ti se ne sviđa način kako se neko ponaša prema tebi – imaš pravo to pokazati. Ako želiš vrijeme za sebe ili ti nešto ne odgovara – u redu je, imaš pravo to tražiti za sebe. Otkrij koje te situacije brinu, zašto i djeluj da promijeniš ono što ti se ne sviđa.

Prestani brinuti što drugi misle o tebi!

Prirodno je da se želimo svidjeti drugima i ostaviti dobar dojam. No, pretjerano o tome brinuti znači biti osjetljivi na neke usputne komentare i razočarenja. Dok ti brineš što druga osoba misli o tebi – ona vjerojatno brine što ti misliš o njoj. Stoga – reci sebi „Ok, volio bih se svidjeti drugima, no nije moguće svidjeti se svima. U redu je ako i ne misle svi kako sam apsolutno cool. Imam važne osobe (prijatelje, obitelj…) koji me cijene. Najvažnije je da sam znam da sam ok.“

Preispitaj svoje kriterije uspjeha

Koliko dobar i uspješan moram biti da bih to cijenio i bio ponosan na sebe? Moraš li biti najbolji da bi to bilo dovoljno dobro? Mjeriš li po istim strogim kriterijima i druge?  Umanjuješ li svoje uspjehe  ili ga tumačiš sticajem okolnosti „valjda je dobra škola pa me dobro pripremila, test ili prijemni je bio lagan.…“

Postavi realističnija očekivanja – u tvojoj dobi često se misli o idealnom ja i „kakav bi trebao biti“. Taj  je lik uglavnom „prenapuhan“ i vjerojatno ti se čini nedostižan i u odnosu na njega se sam sebi činiš preobičan. No, znaj da dok ne prihvatimo sebe ne možemo niti raditi prema svojim ciljevima. Uz to, neka to bude realistična slika. Od toga savršenstva – zamisli znaš li nekog ko udovoljava tim kriterijima? Možda si prestrog prema sebi?

Izgradi vještine potrebne za uspjeh

Danas znamo da su za uspjeh u životu važno znati i zauzeti se za sebe, jasno komunicirati, rješavati probleme, nositi se sa stresom… Poradi na njihovu razvoju.

Ohrabri se

Umjesto „Kako sam glupa/glup, jadna/jadan, ispala sam smiješna“ reci sebi „Ok, nisam sretna kako je prošao ovaj test, dobila sam lošu ocjenu. Moram isplanirati kako to ispraviti. Mogu ja to, nije tako strašno. Bit će teško, no rješavala/rješavao sam teške situacije i prije. Mogu potražiti pomoć, mogu (nabroji sebi što sve možeš)“ Pomisli što bi savjetovao dragom prijatelju u sličnoj situaciji? Kako bi ga ohrabrio i podržao? Budi tako dobar i prema sebi – umjesto da se kritiziraš i „spuštaš“.

Ne vrti stalno film sa starim neuspjesima i situacijama kad si se „izblamirao“

Sjeti se kako su nekima takve situacije izvor smijeha kad se maknu od njih i sagledaju ih iz vremenske distance. Zapitaj se „Hoće li za deset godina ova situacija biti tako jako važna?“ Čemu čekati 10 godina – promijeni pogled na nju danas, radije se orijentiraj na sadašnje trenutke i buduće korake.

Važni ste i vrijedni i ako osjećate da puno sumnjate u sebe – potražite podršku i naučiti se osjećati sigurnije, uspješnije i zadovoljnije u svojoj koži! Jer se možete i imate pravo tako osjećati!

 Izvor: tesa.hr