Završen projekat razmjene sa mladima iz Turske.

Projekat „Common Heritage Ottoman” koji je pokrenula organizacija „Mladi Volonteri“ u saradnji sa partnerskom organizacijom „Balıkesir Youth Center” iz Turske je u cijelosti završen. Na projektu je učešće uzelo ukupno 34 mladih i to 17 iz BiH i 17 iz Turske.

Prvi dio projekta je podrazumijevao posjetu mladih iz Turske Bosni i Hercegovini (24. 05. – 30. 05.) u cilju edukovanja i spoznaje o sponi između BiH i Turske s posebnim osvrtom na Osmansko naslijeđe u našim zemljama. Sa gostima iz Turske smo obilazili gradove Mostar, Blagaj, Srebrenicu, Sarajevo, Počitelj i Travnik. Upoznavanje mladih iz druge države našim prirodnim ljepotama mi je bilo posebno zanimljivo iskustvo. Bili su fanscinirani prirodnim blagodatima i našem gostoprimstvu.

Naime, drugi dio projekta je podrazumijevao odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine u Tursku- Balıkesir (13. 10. – 20. 10.) Bili smo smješteni u sportskom domu , te smo svakodnevno imali obezbjeđena tri obroka. Tokom boravka u Turskoj, obišli smo Bursu, Canakkale, sam grad u kojem smo boravili- Balıkesir i Ayvalık.

Svaki dan je nosio novu, posebnu i čarobnu priču.

Naročito me dojmila posjeta gradu Canakkale, spoznaja koliko je i ovdje nevinih žrtava poginulo braneći svoj grad, braneći svoju domovinu. U srcima nosimo jednaku tugu uz prisjećanje na sve nevino poginule žrtve u Canakkalama i Srebrenici.

Ayvalık, mjesto koje me naročito fasciniralo prelijepim pogledom na Egejsko more i prelijepo zelenilo borovih šuma. Po legendi, mjesto pridaje toliko fascinirajući pogled i ugođaj, da je šejtan svoje vrijeme provodio na brdu uživajući u prekrasnim pogledima i prirodnim blagodatima. Na brdu je kavez u kojem se šejtan nalazi. Imali smo priliku pisati šejtanu poruke, bacati na njega kamenje i na taj način ga tjerati sa brda.
Ovim putem želim da se u ime svih učesnika iz BiH zahvalim na odličnom provodu, znanju i spoznaji o gradovima koji su nas sami po sebi dojmili, te na odličnim neformalnim prezentacijama.

Iskreno se nadamo se i daljoj saradnji i razmjeni istih učesnika projekta „Common HeritageOttoman” iz BiH i Turske, te ponovnu razmjenu slijedeće godine.

balikesir balikesir1balikesir3

 

 

 

Piše: Melina Dragunić