Humanost bez granica: Volonterke iz Turske hranom i srcem pomažu korisnike Javne kuhinje u Visokom

Humanost ne poznaje granice. Srdačno će ovu krilaticu potvrditi Hadra Altug, volonterka iz turskog grada Izmir, koja već nekoliko sedmica, kroz volontiranje u Javnoj kuhinji u Visokom, pomaže građane u teškom socio-ekonomskom stanju.

Tekst i fotografije: Enes Hodžić

Spremajući svakog dana hranu za građanke i građane Visokog koji su u stanju potrebe, ova 23-godišnja turska studentica, kako sama kaže, pokušava podijeliti dio dobrih stvari koje ona posjeduje. I upravo volontiranje u javnoj kuhinji smatra najboljim načinom da to i učini.

„U Visoko, gdje sada privremeno živim, došla sam zahvaljujući Udruženju „Mladi volonteri“, kroz čiji projekt imam priliku da volontiram i pritom pomažem drugim ljudima. Trenutno radim u javnoj kuhinji i naš zadatak je da pomažemo u održavanju higijene i kuhanju hrane. Izuzetno mi je drago što sam ovdje, što mogu pomagati ljudima kojima je ta pomoć potrebna“, pojasnila nam je Hadra.

Most prijateljstva i pomoći: Volonteri iz cijelog svijeta donose novu motivaciju u Visoko

Inače, naša sagovornica je samo jedan od učesnika programa razmjene volontera između Turske i Bosne i Hercegovine, tačnije između UG “Mladi volonteri” i njihovih turskih partnera. Ovakav vid razmjene iskustava i volonterskih angažmana traje već osam godina, a Hadra je jedna od volonterki i volontera koji iz cijelog svijeta stižu u Visoko gdje, između ostalog, pomažu u radu Javne kuhinje.

„U okviru programa Erasmus+, odnosno European Solidarity Corps, kroz organizaciju Mladi volonteri je do sada prošlo oko 80 volonterki i volontera. Naše udruženje je akreditirano za prijem i slanje volontera i ovim programom uspijevamo dobijati podršku za različite projekte, među kojima je i javna kuhinja. Takva vrsta saradnje traje već devet godina i svake godine iznova volonterke i volonteri koji stignu u naš grad donose nam novu motivaciju da nastavimo svoj rad“, rekao nam je Belmin Debelac, predsjednik UG „Mladi volonteri“.

Korisnici zadovoljni uslugama, problem finansiranja uslovljava budućnost Javne kuhinje

Visočku javnu kuhinju koja je, kao projekt UG „Mladi volonteri“, otvorena u decembru 2014. godine svakodnevno posjećuje između 75 i 80 korisnika, koji svoje dnevne obroke dobijaju zahvaljujući radu ove kuhinje. Ipak, finansiranje rada kuhinje, odnosno osnovnih mjesečnih troškova i zaposlenika svakodnevno otežavaju rad i kuhanje hrane, zbog čega su osnivači odlučili i kroz projekte razmjene volontera pronaći način da olakšaju rad javne kuhinje, čime su zadovoljni i korisnici koji to ističu.

„Od otvorenja sam u ovoj kuhinji i meni puno znači. Pošto imam malu penziju, sin mi ne radi, imam dvoje unučadi“, kazala je Zumra Suša, korisnica usluga Javne kuhinje Visoko, koja dodaje kako je zadovoljna uslugom koju dobija svakodnevno.

Ipak, da bi takvi uslovi vladali svaki dan, članovi UG „Mladi volonteri“ vrlo često se moraju izboriti sa problemima finansiranja i servisiranja svih djelatnosti kuhinje. Do kraja 2021. godine, ističu, obezbijedili su sredstva za funkcioniranje, no zabrinuti su za budućnost.

„S obzirom na to da je javna kuhinja osnovana kao projekt našeg udruženja, te nije ni na jednom budžetu, jedina konstantna sredstva koja smo mi imali jeste podrška iz Vlade ZDK-a, odnosno iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a. Nažalost, ove godine su se desili neki propusti i s naše strane i u ministarstvu, tako da u prvom krugu javnih poziva za finansiranje javnih kuhinja nismo dobili sredstva. S obzirom na kontinuitet doniranja sredstava i da su to jedina stalna sredstva, bili smo razočarani i zabrinuti kako će kuhinja nastaviti svoj rad, jer naš osnovni problem nije hrana, nego novac.

Visoko ima jako osjetljivu populaciju, ljudi onako u cekeru donesu namirnice, naši poljoprivrednici često doniraju voće i povrće, ali mi svakog mjeseca moramo obezbijediti minimalno 1.000 KM samo za hljeb, pa tu su još i troškovi struje, plina, vode, ali i plata zaposlenog osoblja koje su zaista mizerne. Tu su i troškovi održavanja higijene i sve to košta, zbog čega su nam ta sredstva jako bitna i bez njih smo stavljeni pred izazov da razmišljamo o tome kako će kuhinja raditi naredne godine. Međutim, kantonalne vlasti su, vjerovatno, uvidile svoju grešku i raspisan je novi javni poziv, na koji smo se mi prijavili i sada se nadamo da će nam sufinansiranje biti odobreno i da će se nastaviti ta saradnja, ali i rad javne kuhinje u Visokom“, istaknuo je Belmin Debelac.

A dok ta borba sa finansijskim problemima traje, vrijedna Hadra, uz druge volonterke i volontere iz Turske, pokušavat će svojim optimizmom i nadom održati rad javne kuhinje i dokazati da humanost ruši sve granice i barijere.

„Naš zadatak je da svakog jutra očistimo kuhinju i pripremimo različitu hranu za ljude koji dolaze u kuhinju. Nakon toga pomažemo i u procesu podjele hrane ljudima koji tu dođu i posebno nam je drago da su zadovoljni, da ih uvijek vidimo nasmijane kada nas vide. Zadovoljstvo je što s tim ljudima mogu podijeliti malo svoje sreće i dobrih emocija“, zaključila je Hadra.