Predstavnici Udruženja “Mladi Volonteri” na najvećem svjetskom sajmu turzima u Berlinu

Predstavnici Udruženja “Mladi Volonteri” u sklopu projekta TOURBINE prisustvuju najvećem svjetskom sajmu turizma ITB Berlin 2024. ITB Berlin je najveći i najznačajniji međunarodni sajam turizma, a ovogodišnje izdanje se održava od 5. do 7. marta. Već više od 50 godina, ova prestižna sajamska manifestacija okuplja najvažnije sudionike turističke privrede, a ove godine učešće uzima više od 10.000 izlagača iz 165 zemalja svijeta i preko 170.000 poslovnih posjetitelja.

Projekat TOURBINE je namijenjen mladim nezaposlenim ljudima, ili ljudima koji nemaju edukaciju iz oblasti turizma, a isti ima za cilj ponuditi mladim ljudima kompetencije i digitalne vještine koje su potrebne u sektoru turizma, olakšati njihovo učešće na nacionalnim tržištima i poboljšati njihovu sposobnost osmišljavanja iskustava u kulturnim oblastima jačanjem svojih iskustava u gamifikaciji i razvoju digitalnih sadržaja na mjestima od kulturnog značaja. Projekat definiše skup integrisanih rješenja od kojih 6 NEET zajednica imaju koristi od sticanja novih vještina, uče da prepoznaju postojeće vještine i stvaraju prilike za (samo)zapošljavanje.

Za donošenje zaključaka o potrebama posjetitelja, turista, građana i zaposlenih u turističkoj industriji, ključno je da započnemo dijalog o resursima, izazovima i mogućnostima, kako bi naša turistička ponuda bila optimizirana i u konačnici doprinijela našem ekonomskom razvoju.