Reagovanje na gostovanje Gosp. Muhameda Bajtarevića u emisiji “Dejana talk show”

Tokom gostovanja u emisiji Dejana Talk Show, emitovanoj u nedjelju 04.01.2014. u kojoj je gostovao gospodin Muhamed Bajtarević, a koji je u toku razgovora istakao da je donirao 5.000,00 dolara za „gladne“ Belminu Debelac u Visokom, a Belmin Debelac privatno potrošio donaciju i kupio  džipa, je notorna laž, koja je nanijela ogromnu štetu kako ugledu Belmina Debelac tako i samom udruženju „Mladi Volonteri“  i projektu „Javne kuhinje“ u Visokom.

Istina je da je gospodin Bajtarević uplatio navedeni iznos još na samom začetku ideje o otvaranju javne kuhinje. Također je istina da je imenovani, ovaj iznos uplatio kada je javna kuhinja bila samo ideja koja nas je vodila do cilja, a to je: otvoriti javnu kuhinju u Visokom. Također je istina i da gospodin Bajtarević jeste donirao 5.000,00 dolara, ali ne gospodinu Debelac, nego je novac uplatio na račun „Javne kuhinje“ u Visokom.

Istina je i da je Belmin Debelac predsjednik udruženja „Mladi Volonteri“ u Visokom, a udruženje stoji iza projekta „Javna kuhinja“ u Visokom.

Također, istina je da gospodin Belmin Debelac koristi auto (džip), ali koji nije u njegovom vlasništvu, nego je dat na korištenje Udruženju „Mladi Volonteri“ ugovorom o besplatnom korištenju vozila za potrebe udruženja.

Donacija koju je gospodin Bajtarević uplatio je uredno objavljena na lokalnim portalima te su građani općine Visoko bili upoznati sa tom donacijom i iznosom doniranog novca.

Gospodin Bajtarević je nakon vremenskog perioda od godinu dana bio u kancelariji Udruženja „Mladi Volonteri“ u kojoj je tražio da mu se uplaćeni iznos vrati „na ruke“ kako bi on mogao da uloži u daljnje svrhe. Mi kao Udruženje, podliježemo reviziji te nismo bili u mogućnosti da traženi iznos isplatimo. Zatražili smo da gospodin Bajtarević pošalje zahtjev preko banke u kojoj je iznos uplaćen te da će mu ovaj iznos biti vraćen.

U međuvremenu, javna kuhinja kao projekat Udruženja „Mladi Volonteri“ je počela sa radom, te je novac gospodina Bajtarevića potrošen u sami projekat, a za koji je donacija i uplaćena. Kako bismo dokazali ovu tvrdnju, u prilogu Vam šaljemo bankovne izvode i dajemo interne podatke o finansijskoj situaciji računa u vrijeme kada je novac uplaćen i u vrijeme kada je automobil dat na korištenje Udruženju „Mladi Volonteri“.

Ne možemo, a da se ne zapitamo da li je gospodin Bajtarević imao najhumanije nakane uplativši ova sredstva i da li je povod ovom činu imao drugu konotaciju i svrhu. S druge strane ne dozvoljavamo da se na ovakav mizeran način proziva Udruženje „Mladi Volonteri“, projekat „Javne kuhinje“, kao ni predsjednik Udruženja gospodin Debelac. Kako bismo ovome stali u kraj, ozbiljno razmišljamo o pokretanju tužbe.

Također, javna kuhinja je projekat koji ima najhumaniju svrhu i čiji budući  rad ponajviše zavisi od volje građana i građanki koji su najveći donatori ovog projekta. Iznošenjem ovakvih neistina, samo se narušava ugled te se direktno utiče da najugroženiji građani općine Visoko ostanu i bez ovog obroka koji im se obezbjeđuje preko Javne kuhinje. Također, ističemo da javna kuhinja nije na budžetu Općine Visoko te da se finansira isključivo preko donacija.

Predsjednik udruženja:
s.r. Belmin Debelac

mv-izvod

mv-ugovor