U PARKU „RAVNE 2“ ODRŽANA MULTILEVEL RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA „TOURBINE“

Lokacije u Bosanskoj dolini piramida sve češće su mjesto radionica i projekata vezanih za turizam, a tako je bilo i u srijedu 17.maja 2023.godine kada je u Multimedijalnoj sali u parku „Ravne 2“ održana multilevel radionica projekta „Tourbine“ čiji je partner u našoj zemlji Udruženje „Mladi volonteri“.

– Riječ je o projektu iz oblasti turizma, kroz koji se iskazuje podrška mladim ljudima koji nemaju dovoljne prilike za razvoj poduzetničkog načina razmišljanja. Cilj prve radionice je da dobijemo ulazne podatke da bismo mogli nastaviti sa projektnim aktivnostima, nakon čega slijede treninzi, a onda i izrade aplikacija za promociju pet turističkih destinacija u svakoj državi koja je partner u ovom projektu. Sam projekat je podržan od strane Europske komisije iz Brisela, traje dvije godine, a zemlje učesnice su pored BiH još i Turska, Jordan, Egipat, Tunis, Grčka i Holandija. – kazao nam je organizator Belmin Debelac iz Udruženja „Mladi volonteri“.

Kako nam je pojasnio razlog održavanja radionice u parku „Ravne 2“ je taj što je Bosanska dolina piramida prava turistička atrakcija, a s druge strane razvoj ovakvih projekata će biti od velike koristi i za Visoko, i za cijelu BiH, a obzirom da „Mladi volonteri“ dolaze upravo iz Visokog, u prvi plan stavljaju Bosansku dolinu piramida.

Pored radionice, pomenuto udruženje i Fondacija imaju dugogodišnju saradnju,a i ove godine kroz projekte „Mladih volontera“ u Visoko će stići i nekoliko volontera iz Turske koji će raditi na arheološkim lokacijama Fondacije.