Akcija čišćenja: “Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan” 09.09.2012. Visoko

                   Akcija čišćenja: “Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”

 Poštovani,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da uzmete učešće u najvećoj akciji u historiji BiH posvećenoj čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Akcija će se sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine – nedjelja, 09. septembra/rujna 2012. godine u 11 sati.

Udruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove „Eko Viking“  je potpisalo Ugovor sa Udruženjem „Ruke“ iz Sarajeva, kao zvanični partner akcije koji će koordinirati aktivnosti na području općine Visoko. U prethodnom periodu formiran je Let's do it tim Visoko koji je okupio veliki broj volontera uključenih u planiranje akcije i širenje same ideje ovog projekta.

Akciju čišćenja Let's Do It Estonia 2008 uspješno su realizirali Estonci sa učešćem 50.000 volontera, a 2010. godine Slovenci sa notiranim učešćem 270.000 volontera. Na osnovu iskustava iz Estonije i Slovenije, ovu aktivnost uspješno je provelo još 17 zemalja u svijetu.

Ove godine se provodi globalna akcija čišćenja cijele planete od ilegalnih deponija smeća (www.letsdoitworld.org). S ciljem davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, Udruženje građana „Ruke“ odlučilo je organizirati akciju na nivou Bosne i Hercegovine. Više od 24.000 mladih već su dali značajnu podršku akciji, kao i državni i lokalni TV servisi, pisani mediji te ugledne osobe iz javnog i poslovnog života.

Glavni partner projekta je kompanija HT Eronet, a podršku su pružili i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Fond za zaštitu okoliša FBiH, BH MAC i mnogi drugi.

Ciljevi akcije su ambiciozni ali ostvarivi:

  • Skupiti najmanje 100.000 volontera koji će učestvovati u akciji
  • Stvoriti prvi državni registar svih ilegalnih deponija smeća
  • Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća
  • Podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša

Da bi akcija na području općine Visoko uspjela, ključna karika su aktivna udruženja koja djeluju za dobrobit svih građana. Upravo zbog toga Vaše udruženje vidimo kao partnera akcije, tj. kao sponu koja će povezati tkivo cjelokupnog projekta. Ohrabrujemo Vas da budete dio historije – dio rješenja. Sa svakom očišćenom ulicom, parkom, izletištem i bilo kojom drugom zelenom površinom, poslaćemo poruku da je čistoća, zdravlje i dobrobit svih ljudi na području općine Visoko, kao i u cijeloj BiH, u našim vlastitim rukama.

Molimo Vas da zvanično izrazite interes za učešćem u akciji prijavom na navedeni e-mail, u što kraćem roku.

 

Kontakt osoba za Visoko: Rafaela Obučić

E-mail: lets.do.it.visoko2012@gmail.com

Zvanična web stranica na kojoj se vrši registracija svih zainteresiranih volontera:

www.letsdoit.ba

FB grupa za Visoko:

https://www.facebook.com/groups/375045045839744/

 

Unaprijed Vam se zahvaljujemo uz nadu da ćete se pridružiti akciji “Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”, kako bismo zajedničkim snagama uklonili što veće količine smeća iz naše okoline.

 

 

 

Let’s do it Visoko!