Javni poziv za prijavu učesnika na radionici “Pisanje projektnih prijedloga za EU fondove”

Bespovratna sredstva (tzv. grant sheme) su sredstva koja imaju tačno određenu namjenu zbog koje se troše te se ona, uz zadovoljavanje svih potrebnih kriterija, ne moraju vraćati. Ta su sredstva namijenjena aktivnostima i nabavkama koje su navedene u ugovoru, a dodijeljuju se prijaviteljima koji uspješno obave proces prijave, evaluacije i ugovaranja.

Najveći donator, u Bosni i Hercegovini  je Europska Unija koja je, od 1996. godine, za različite projektne prijedloge obezbijedila preko 3,5 milijardi eura. Procjenjuje se, da se na godišnjem nivou, u BiH objavi preko 200 poziva na kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva, ali da se samo 30% tih sredstava iskoristi, dok ostalih 70% bude raspoređeno na druge države, prioritetna područja ili se ostavlja za iduće Javne pozive. Samo institucije Bosne i Hercegovine, u nekoliko zadnjih godina, za potrebe implementacije projekata su utrošile preko 100 miliona KM.

Da biste uspjeli dobiti bespovratna sredstva, potrebno je napisati projektni prijelog. Želite li naučiti da napišete projektni prijedlog? Ovo je prilika za Vas!

Dvnodnevna radionica na kojoj ćemo učiti kako napisati projektni prijedlog i pravilno budžetirati projekat će se održati 18. i 19. jula 2018. godine u Visokom. Radionice će biti cjelodnevne u terminu od 10 do 17 sati.

Radionica se organizuje od strane Udruženja “Mladi Volonteri” koje ima preko pet godina u radu s četiri grant sheme Europske Unije. Ovaj poziv je otvoren za predstavnike privatnih kompanija, predstavnike javnog sektora, organizacija civilnog društva, te pojedince koji žele dobiti novčana sredstva za svoje ideje i implementovati projekte kako bi unaprijedili poslovanje.

Svoje prijave možete izvršiti na mail volonteribih@gmail.com ili na broj 062/942-924. Također, sve dodatne informacije možete dobiti putem navedene mail adrese.

Prijaviti se možete do 17. jula 2018. godine do 12 sati. Broj mjesta je ograničen.