Radite ono što volite – 6 savjeta za uspješan biznis

Ukoliko razmišljate da pokrenete vlastiti biznis morate biti dobro upućeni šta se traži i koji su uslovi za uspjeh. Timothy Sykes, predavač na Harvardu, preduzetnik i ekspert za investicije, čije savjete rado prenose svjetski mediji kao što su CNN i BBC daje neke od najboljih savjeta pomoću kojih ćete stići do vrha

  1. Dobro proučite konkurenciju

Jako dobro morate da znate ko su vam konkurenti, kao i koje i kakve proizvode ili usluge nude vaši rivali. Ovo znanje će vam pomoći da bolje plasirate svoj proizvod ili uslugu na tržištu, a možda čak i da iskoristite slabosti konkurencije.

  1. Čuvajte novac bez obzira koliko uspješni bili

Poduzetnici bi trebali da budu oprezni sa svojim novcem, jer se u poslu nikada ne zna kada može da naiđe neka krizna situacija ili težak period.

  1. Sprovedite istraživanje novih proizvoda i usluga

Pokušajte da idete u korak sa vremenom, da se informišete o proizvodima ili uslugama u nastajanju, kao i o tehnološkim inovacijama koje mogu da se povežu sa vašim poslovanjem. Odvojite makar malo vremena jednom sedmično kako biste vidjeli kakve su se sve novosti pojavile i šta od toga može da vam olakša i posao i život.

  1. Na početku budite skromni

Izbjegavajte širenje na velika tržišta u početnim fazama, jer to bi moglo da se pretvori u veliku grešku. Ukoliko se ipak odlučite na proširenje imajte tri stvari na umu:

– upoznajte jedinstvene potrebe tržišta tako što ćete ponuditi nešto novo i ubjedljivo;

– govorite jezikom tržišta;

– vaš jezik treba da bude usklađen sa tim prostorom na kojem se nalazite.

  1. Prilagodite se

Uvijek se prilagodite, jer ćete svoj posao moći prilagoditi tek kada budete slušali povratne informacije korisnika. Kupci će uvijek tražiti još jednu funkciju, dodatak ili nešto treće, pa je važno da ih slušate i da budete spremni da se prilagodite.

  1. Odgovorite na promjene

U poslovnom svijetu, promjene su neizbježne i oni koji su u stanju da reaguju na njih su fleksibilni i svestrani. Poduzetnik mora da bude spreman da prihvati promjene i shodno tome prilagodi svoje poslovanje.

Budite fleksibilni. Ako je potrebno da unesete neku promjenu u svoj proizvod ili uslugu, nemojte da je odlažete ili da je ignorišete jer bi tako mogli izgubiti kupce i doći do ozbiljnih problema.

Izvor Akta.ba