Treniraj svoj mozak i preko ljeta!

Svi vrlo dobro znamo da je mozak organ kojeg stalno treba trenirati da nam se moždane vijuge ne bi zapustile. Kako je škola gotova i ne možete ga vježbati učeći za ispite, mogli biste posjetiti neku od zanimljivih stranica koje smo pronašli samo za vas!

Bez obzira na to sviđaju li ti se strani jezici, imaš li neko specifično područje koje te više zanima i s kojim bi se možda želio/željela u budućnosti baviti (na primjer informatika, biologija, historija i tako dalje), voliš li igrati igrice ili pak čitati, imamo ideju za sve. Na tebi je samo da odabereš što ti se najviše sviđa. Pobijedi dosadu i učini nešto korisno za svoj mozak!

JEZICI

Koja je bolja metoda za održati vlastiti mozak u formi od učenja/vježbanja stranih jezika? Na internetu postoji zaista mnogo stranica i aplikacija za mobitele koje se bave ovom tematikom, a izgledom i različitim zadacima žele učenje jezika učiniti što zanimljivijim.

Duolingo je najpoznatija stranica za besplatno online učenje jezika. Možeš odabrati neki od ponuđenih 18 jezika, zatim odabrati koliko minuta u toku dana želiš raditi na tome (minimalno 5 minuta dnevno, iako se ništa neće dogoditi i ako ne ispuniš tu kvotu), pa odabrati jesi li početnik u tom jeziku ili imaš već neko predznanje da bi Duolingo mogao prilagoditi način rada upravo tebi. Nakon toga slijedi niz različitih zadataka, nivoa i skupljanja bodova. Što više napreduješ, zadaci postaju teži. Duolingo ima i svoje aplikacije koje možeš skinuti na računalo, iPhone i Android.

Memrise je druga internetska stranica koja nudi tečajeve iz različitih područja (jezici, umjetnost, matematika, historija, opće znanje itd.). Veoma je zanimljivo što na ovoj stranici postoje čak i kursevi na našem jeziku, poput „1000 engleskih riječi“, „Njemački vokabular“, „Engleski jezik za početnike“ i slično. Možeš odabrati i kurseve na bosanskom ili srpskom, ili pak neki od drugih stranih jezika koji govoriš (najviše jekurseva na engleskom jeziku). Više o ovoj stranici možeš pročitati ovdje, a postoje i verzije za iPhone te Android.

Još neke od stranica koje bi ti se mogle svidjeti su Babbel, RossetaStone i Busuu.

ONLINE UČENJE

Ako želiš svoj mozak unaprijediti novim informacijama iz različitih područja koja te zanimaju, postoji mnogo stranica koje pružaju različite kurseve i video predavanja svjetski poznatih stručnjaka od kojih možeš dobiti razna saznanja bilo o općoj kulturi, bilo da bi ti to moglo pomoći u opredjeljenju za posao koji te najviše zanima, ili bi ti pak moglo pomoći u boljem razumijevanju izabranog područja. Glavni je nedostatak ovakvih stranica što ne postoji nijedna napravljena na bosanskom jeziku, tako da ćeš većinu predavanja pronaći na engleskom. No, gledaj vedriju stranu: ne samo što ćeš saznati zabavne, zanimljive i korisne informacije, nego ćeš usput imati i priliku vježbanja jezika!

TED je jedna od najpoznatijih internetskih stranica ovakvog tipa. Sami za sebe kažu : „TED je globalna zajednica koja pozdravlja ljude iz svake discipline i kulture koji traže dublje razumijevanje svijeta. Stravstveno vjerujemo u snagu ideja koje mogu promijeniti stavove, živote i, na kraju krajeva, svijet.“ Teme su veoma različite te svatko može pronaći nešto što njemu odgovara. Neki od videa na stranici su: „Tvoje riječi mogu predvidjeti budućnost“, „Kako čitati genom i izgraditi ljudsko biće“, „Najmisterioznija zvijezda u svemiru“, „Čarobni sastojak koji dovodi Pixar filmove u život“, „Kako bi ljudi mogli evaluirati da žive u svemiru“, „Tajne koje sam pronašao na misterioznom tlu oceana“, „Učite djevojke hrabrosti, a ne savršenstvu“, „Upoznaj svijetleće leteće strojeve budućnosti“, „10 načina kako voditi bolji razgovor“.

Sljedeća poznata stranica jest Khan Academy. Funkcionira na sličan način kao TED, no ovdje se moraš ulogirati uz pomoć facebook ili google računa, a možeš i napraviti poseban račun na samoj stranici. Za sebe kažu: „Milijun učenika iz cijelog svijeta, svaki sa svojom posebnom pričom, uči na Khan Academy svaki dan. Khan Academy nudi praktične vježbe, videa s instrukcijama i personalizirani međusklop koje omogućava učenicima da uče svojim vlastitim tempom izvan učionice. Radimo na matematici,  programiranju na računalima, historiji, umjetnosti, ekonomiji i drugim područjima. Neprofitni smo jer vjerujemo u besplatnu, svjetsku učionicu za sve, svugdje. Oslanjamo se na našu zajednicu od hiljadu volontera i donatora“.

Coursera je stranica na kojoj se mogu pronaći besplatni kusevi različitog trajanja koje su kreirala poznati svjetski univerziteti. Samo neka od glavnih područja koja obuhvaćaju su umjetnost, poslovanje, informatičke nauke, matematika i logika, osobno usavršavanje, socijalne znanosti, učenje jezika. Pojedini su kursevi besplatni, ali postoje i oni koji se plaćaju te za za koje po završetku  možeš dobiti certifikat kao potvrdu. Courseraima i svoje aplikacije za iPhone i Android.

Neke od drugih sličnih stranica s tečajevima su Udacity, AcademicEarth, edX i MITOpenCourseWare.

Ukoliko želiš doći do zabavnih informacijama i ne da ti se pretraživati već navedene stranice, možeš pogledati youtube kanal Vsauce koji nudi brojna videa sa zanimljivim činjenicama o svijetu, ili pak stranicu UnplugtheTV koja ti predlaže informativne videe umjesto gledanja televizije. U svakom slučaju nećete pogriješiti i možete naučiti nešto novo sa svakom odabranom stranicom, videom ili kursem.

ČITANJE

Dok je za neke čitanje nešto mučno, drugi pak uživaju u njemu. Čitanje nije samo odmor za mozak, već i stimulira naše moždane stanice. Bez obzira na to hoćeš li se opredijeliti za čitanje romana (bilo koje vrste: sci-fi, fantasy, ljubavni, povijesni i tako dalje), poezije, stručne literature ili nešto drugo, pomoći će ti u održavanju intelektualnih funkcija. Možda je najveća mana ta što je potrebno otići u knjižnicu da bi se knjiga mogla posuditi, no uz upornije traženje mogu se pronaći i neke online knjige koje možeš skinuti s interneta i pročitati ih. Knjiga.ba  je stranica koja ti omogućuje da kupiš besplatne knjige prevedene na bosanski jezik.

Ako želiš unaprijediti svoju brzinu čitanja i razumijevanja pročitanog, umjesto da plaćaš kurseve brzog čitanja možeš posjetiti Spreeder, besplatni online softver koji će ti pomoći u tome. Radi se o tome da zalijepiš tekst koji želiš vježbati, a zatim će ti program sam prikazivati riječ po riječ u kratkom trajanju, što će te natjerati da čitaš brzo. Također te tjera da se koncentriraš, jer inače možeš propustiti neku riječ, a time i bit rečenice.

Sve pročitane knjige i knjige koje tek namjeravaš pročitati možeš zabilježiti na stranici GoodReads.

Uz sve nabrojane ideje, ne zaboravi da na naš mozak djeluju i kvalitetan san, redovito vježbanje te zdrava prehrana.