Želiš raditi, a ne znaš odakle krenuti?

Razmišljaš o zaposlenju, a nisi siguran/a kako pronaći posao? Nije ti sasvim jasno gdje možeš pronaći oglas, kako se prijaviti, kako napisati molbu, što je to CV itd.? U nastavku teksta donosimo ti nekoliko informacija koje bi ti mogle biti od pomoći.

Koja je najniža dob za zaposlenje?

Prema Zakonu o radu, sa licem mlađim od 15 godina života ne može se zaključiti ugovor o radu, niti se ono može zaposliti na bilo koju vrstu poslova. Dok, sa lice između 15 i 18 godina života (u daljem tekstu: maloljetnik) može zaključiti ugovor o radu, odnosno zaposliti se uz saglasnost zakonskog zastupnika i pod uvjetom da od ovlaštenog ljekara ili nadležne zdravstvene ustanove pribavi ljekarsko uvjerenje kojim dokazuje da ima opću zdravstvenu sposobnost za rad.

Dakle, ukoliko ne spadaš u ranije navedene skupine, Zakon ti dozvoljava zaposlenje. Tada si poslovno sposoban/a. No, moraš imati na umu da ti je i dalje potreban pristanak roditelja. Važno je spomenuti i da se maloljetnici na određenim poslovima ne smiju zaposliti (npr. poslovi koji kojih postoji izloženost štetnom zračenju, vrlo visokoj ili niskoj temperaturi itd.).

Što je to molba za posao, a što je CV?

Nakon što si pronašao/la oglas za posao koji ti se čini zanimljivim, potrebno je prijaviti se. Prijava se najčešće vrši slanjem biografije (CV) i molbe za posao na adresu koja je navedena u oglasu kao adresa poslodavca. Postoji mogućnost i da ih predaš lično. Svi znamo da je prvi dojam vrlo važan stoga molba i CV trebaju biti što bolje sastavljeni. Osim samog sadržaja, pozornost obrati i na gramatiku. Zamoli nekoga od prijatelja ili članova porodice da dodatno pročita. Ponekad sami ne primjećujemo greške, osobito kada duže vrijeme radimo na istom tekstu.

Molba za posao

Molba za posao je dokument koji kreiramo sami. Najčešće se sastoji od tri dijela: uvodni dio u kojem se navodi posao za koji se javljamo te gdje smo pronašli oglas za taj posao, središnji dio u kojem ukratko opisujemo sebe, naše radno iskustvo, kvalitete i sve ono za što smatramo da nam može pomoći kod dobivanja posla te završni dio u kojem zahvaljujemo na pažnji i navodimo kontakt podatke. Detaljnije upute kako napisati kvalitetnu molbu za posao kao i nekoliko savjeta kako bi ona trebala izgledati možeš pronaći na LINK.

Važno je spomenuti da postoji i tzv. otvorena molba za posao. Radi se o molbi koju šaljemo čak i kada ne postoji konkurs za popunjenje slobodnog radnog mjesta. U tom slučaju manja je vjerojatnost da ćemo dobiti posao. No, ukoliko je molba kvalitetno sastavljena, mogla bi ”zapeti za oko” poslodavcu koji bi je mogao staviti sa strane i kontaktirati nas u slučaju potrebe.

Biografija

Biografija ili Curriculum Vitae (CV) je dokument koji sistematizirano prikazuje informacije o našem obrazovanju, radnom iskustvu i ostalim kompetencijama (poznavanje stranih jezika, vozačka dozvola, iskustvo volontiranja, hobi, dodatne edukacije…). Njega ne kreiramo samo, već ispunjavamo postojeće obrasce. Jedan od najpoznatijih je Europass, a više o njemu možeš pronaći LINK.

Što nakon prijave?

Nakon što si poslodavcu dostavio/la prijavu, ne preostaje ti drugo nego da čekaš. Postoje dva moguća ishoda: da te nitko ne kontaktira ili da te pozovu na razgovor za posao. Ukoliko te nitko ne kontaktira, ne odustaj! Imaj na umu da se na svaki oglas javi veliki broj ljudi i da poslodavci jednostavno ne mogu voditi razgovore sa svima. Ukoliko su te pozvali na razgovor, to još uvijek ne znači da je posao tvoj. Ponovno moraš imati na umu da nisi jedini kandidat/kandidatkinja. Smatraj ovo ”užim izborom”.

Nekoliko savjeta za razgovor!

Nemoj kasniti! Već samim kašnjenjem odaješ dojam da ti posao nije važan. Postoji i mogućnost da zbog kašnjenja nećeš dobiti priliku za razgovor.

Informiraj se o radnom mjestu! Poslodavac očekuje da znaš za što se prijavljuješ i što se od tebe očekuje. Ukoliko se ne informiraš, odaješ dojam da ti ovaj posao nije bitan. Što više znaš, ostavljaš bolji dojam.

Budi iskren/a! Ukoliko dobiješ posao, radit ćeš ga gotovo svakodnevno. Nema smisla izmišljati iskustvo jer će sve jednom izaći na vidjelo. Radije iskreno reci da to još nikada nisi radio/la, ali da si spreman/a učiti!

Fizički dojam je bitan! Pod ovime ne mislimo na tvoj fizički izgled općenito, već na govor tijela i odjeću. Jednostavno rečeno, nemoj se ”zavaliti” u stolicu, već sjedni uspravno! Pokaži poslodavcu da ga slušaš! Izbjegavaj velike količine šminke i parfema, dekoltiranu odjeću, cipele s neprirodno visokom potpeticom, skini kapu ukoliko je nosiš…

Isključi tonove na mobitelu! Mobitel koji zvoni za vrijeme službenog razgovora nikako nije poželjan, a i vibracije mogu biti ometajuće. Također, savjetujemo ti da ga ne držiš u ruci.

Slušaj i ne skreći s teme!  Mnogi, kako bi prekrili nervozu, počinju brzo pričati i skaču na temu za koju misle da bi ”slušaču” mogla biti zanimljiva. No, sjeti se da se nalaziš na službenom razgovoru. Poslodavac točno zna što ga zanima i u skladu s time će ti postavljati pitanja.

Pitaj! Kada poslodavac završi s postavljanjem pitanja, iskoristi priliku i pitaj ga ukoliko te nešto zanima! Čak i ako ti je sve jasno, postavljanjem pitanja pokazuješ poslodavcu da te posao zanima!

Gore su navedene bitne informacije i smjernice koje će Vam olakšati Vaše prve aplikacije za posao. Ukoliko imate još nedoumica, Udruženje „Mladi Volonteri“ Vam stoji na raspolaganju i vrlo rado će Vam pomoći s daljim smjernicama.

Informacije o našim projektima, aktivnostima i događajima možete naći na sljedećim linkovima:

https://www.mladivolonteri.org/

http://www.visitvisoko.com/